Septembrie 2019

Suntem in plina revolutie tehnologica. Viitorul muncii incepe deja sa arate diferit pe masura ce automatizarea si inteligenta artificiala inlocuiesc muncile manuale si repetitive. Conform specialistilor, pana la finalul lui 2030, robotii vor inlocui peste 800 de milioane de locuri de munca la nivel global, de aceea e nevoie A.C.U.M. de o revolutie a mentalitatii, a dezvoltarii competentelor care sa deschida noi oportunitati in cariera, adaptate campului muncii. Copiii trebuie pregatiti, nu pentru acumulare de informatie, ci pentru a-si dezvolta gandirea critica, intelegerea conceptelor, limbajul digital, creativitatea, inovatia, competentele antreprenoriale, voluntariatul, implicarea in viata civica, cercetarea, valorile si munca in echipa.

 

In 2019, Romania are in continuare scoli si gradinite cu toalete in curte, exact ca in Evul Mediu. Sistemul de predare e, in multe cazuri, bazat pe frica, evaluare uniforma, predare de informatie si evaluarea capacitatilor de memorare, un loc in care e incurajata obedienta, conformarea, tacerea, competitia, dezbinarea. Desigur, nu este peste tot la fel, exista si exceptii, dascali foarte talentati si daruiti, insa daca ne uitam la generatiile de absolventi, nu putem avea sperante foarte mari pentru viitorul lor.

 

39% din tinerii absolventi de liceu nu au abilitati minime care sa le permita sa inteleaga un text sau sa faca un rationament logic ori stiintific elementar. In clasamentul european al analfabetismului functional, Romania ocupa primul loc. Si acest lucru inseamna ca scoala nu este in stare sa-i invete mare lucru pe elevi. Sistemul romanesc produce absolventi capabili sa memoreze si sa reproduca multe informatii, intr-un mod semiautist, dar care nu reusesc sa foloseasca informatiile respective in viata de zi cu zi. Practic, condamnam jumatate dintr-o generatie sa nu faca parte din economia viitorului. Si, culmea, in tot acest timp, 98,5% dintre profesorii romani se considera bine si foarte bine pregatiti in ceea ce priveste pedagogia disciplinei predate, in timp ce in Finlanda, doar 64%. Rezolvarea analfabetismul functional ar fi trebuit sa fie demult o prioritate pentru Romania, insa nu exista o strategie oficiala concreta in acest sens.

 

Daca exista o solutie pentru toate problemele cu care ne confruntam azi, aceea este o EDUCATIE ADAPTATA TIMPURILOR. Este motorul dezvoltarii culturale, sociale, a valorilor si a economiei. O SOCIETATE EVOLUATA ESTE O SOCIETATE EDUCATA. Ceea ce vedem azi in jurul nostru este rezultatul educatiei pe care am primit-o acasa si in scoli.

 

E timpul sa discutam sincer si deschis despre problemele pe care le avem ca natiune. Suntem fabrica de angajati pentru Europa si nu suntem in stare sa tinem acasa oamenii competenti. Pregatim generatii de angajati, de masini de recitat informatie, de obedienti, de victime ale sistemului, oameni lipsiti de initiativa si lipsiti de incredere in ei, pentru care singura salvare este evadarea din tara. Tarele comunismului inca nu au disparut din sistemul de invatamant, iar cea mai mare problema este ca dascalii, cei care sunt chiar arhitectii viitorului, sunt cei care au cea mai mare nevoie de adaptare la psihologia acestor generatii si la noile tendinte globale. Meseria de profesor este poate cea mai importanta din tara. Dascalii, cot la cot cu parintii, modeleaza generatiile care duc tara mai departe, ei seteaza starea si modul de operare al acestei natiuni, ei pozitioneaza generatii intregi prin felul in care ii invata sa gandeasca. Insa ei se zbat intr-un sistem in care nu le sunt recunoscute meritele si nu le sunt rasplatite eforturile.

 

A sosit momentul in care nu mai putem baga sub pres ce se intampla in jurul nostru. Pentru a ne redresa tara, pentru a permite fiecaruia sa-si gaseasca locul in cadrul marii transformari care a inceput deja in lume, primul loc in care trebuie sa ne indreptam atentia este sistemul de invatamant. Iar acest lucru trebuie facut URGENT.

 

Care este cultura pe care vrem sa o promoveze sistemul de invatamant? Aceasta este cea mai importanta intrebare daca vrem sa stim incotro ne indreptam ca popor. Inainte de toate, sa ne asiguram ca avem dascali care sa dezvolte cel mai important lucru: MENTALITATEA copiilor, sa ii pregateasca nu doar pentru performanta, ci sa devina lideri, invingatori, sa fie puternici, sa fie indreptati spre actiune si constiinta lucrului bine facut. Mai mult decat atat, sa dezvolte lideri printr-o cultura incluziva a blandetii, a compasiunii, a empatiei, a prieteniei, a cooperarii si a unitatii. Sa le dezvolte increderea in ei insisi, curajul, integritatea si acceptarea diversitatii. Plantand aceste seminte, copiii vor dezvolta o natiune, o cultura si o politica centrata spre valorile umane, o societate, avansata din punct de vedere moral, care isi poate dezvolta singura nivelul de performanta tehnologica si economica. E timpul sa actionam ACUM prin Actiune, Constiinta, Unitate si Mentalitate.

 

Organizatia noastra are programe internationale pentru perfectionarea dascalilor, alfabetizarea adultilor, oferirea de burse, educarea refugiatilor si programe de mentorat. Din postura de Guvernator al Districtului 2241, ma simt onorat sa fac parte din aceasta organizatie preocupata constant de educatia din Romania si Republica Moldova.

 

Va felicit pe toti si va sunt recunoscator pentru implicarea in proiecte educationale, sustinerea tinerilor talentati, a excelentei, a celor cu situatie materiala precara si pentru mentoratul pe care il oferiti. Implicarea voastra in educatia tinerilor le poate schimba semnificativ cursul vietii. De acest lucru sunt ferm convins deoarece am experienta unor proiecte educationale districtuale in urma carora am vazut destine schimbate.

 

Mentionez cele doua proiecte districtuale pe care le-am initiat in urma cu 4 ani:

Cartea Noastra cea din toate zilele” care are in vedere promovarea invatamantului, premierea excelentei, colectarea de carti pentru scoli, gradinite, biblioteci:

https://www.carteanoastraro.ro

 

Rotary Mentoring” care creeaza punti intre cele 2 generatii din Rotary (mentori) si Rotaract (mentee), fiind facilitata o experienta transformatoare pentru ambele parti:

http://mentoring.rotary2241.org

 

Fie ca avem in vedere proiecte care aduc in prim plan nevoia de infrastructura in scoli din Romania si Republica Moldova, fie ca aducem o contributie masurabila in imbunatatirea calitatii invatamantului, e timpul sa ridicam standardele si sa ne amplificam reusitele. Sa realizam ca impactul nostru poate fi mult mai mare.

 

Putem sustine scoli, putem adopta scoli, putem sa ne unim eforturile si sa oferim copiilor conditii adaptate acestor vremuri, putem premia profesorii care sunt o sursa de inspiratie pentru elevi, putem oferi materiale didactice, burse si programe de pregatire. Imaginati-va daca fiecare club din Districtul nostru ar adopta o scoala si ar atrage si alti parteneri economici in acest demers, cat de mult ar creste calitatea vietii copiilor?

 

De altfel, educatia a fost principala arie de interes votata la Conferinta Districtuala de la Timisoara din acest an, cea mai buna alegere ca directie principala pentru proiectele din Districtul nostru.

 

Sa ne indreptam atentia nu doar in aceasta luna, ci de acum incolo, asupra educatiei. Dar, in primul rand, sa fim exemplul demn de urmat pentru copiii nostri. Sa nu uitam niciodata ca schimbarea in lume incepe in propria persoana si sa ii invatam si pe copiii nostri acest lucru.

Cu prietenie,

Marian Neagoe

District Governor 2241, Romania si Republica Moldova

 

Te invit sa te conectezi cu mine si sa fii la curent cu ceea ce fac:

http://www.marianneagoe.com/

Facebook  |  Instagram   |  YouTube

 

TRAINING-URI

Training-uri Membership

Training-uri Leadership

Training-uri Fundraising

Training-uri Imagine Publica

Training-uri Fundatia Rotary

 

LINK-URI UTILE

https://learn.rotary.org/members/learn/catalog

http://www.evenimenterotary.ro

https://brandcenter.rotary.org

 

 

EVENIMENTE DISTRICT 2241