Culture and tradition in MARAMURES and TRANSILVANIA
Clubul Rotary Sighetu Marmatiei Voievodal a organizat in perioada 1-14 august 2014 o tabara la care au participat 14 tineri intre 17 si 25 de ani din 11 tari (Belgia, Croaţia, Egipt, Elveţia, Islanda, Italia, Polonia, Rusia, Slovenia, Taiwan, si Turcia).
Scopul acestei tabere a constat in familiarizarea tinerilor participanti cu traditiile, cultura , arta si cantecul din Maramures, mai exact zona Sighetu Marmatiei.
Acestia au fost cazati in incinta Muzeului Maramuresului, in case traditionale de lemn, special amenajate pentru primirea de oaspeti.
Pe perioada taberei, sub indrumarea Centrului Cultural Sighetu Marmatiei si a unui grup de dansatori profesionisti s-a invatat un dans traditional din Maramures, pe care la sfarsitul perioadei l-au interpretat, imbracati in frumoasele straie din Maramures.
Acest dans a fost inregistrat de Sighet TV (partenerul nostru media) si stocat pe DVD-uri cu care fiecare tanar a plecat acasa, micul spectacol putand fi vizionat pe Youtube cu ajutorul linkului urmator: https://www.youtube.com/watch?v=pDgiIZRbAtU.
In plus acestia au interpretat intr-o curata limba romana doua cantece traditionale.
Tot in vederea cunoasterii traditiei maramuresene au confectionat cate o masca traditionala alaturi de maestrul Vasile Sisca din Sacel si au pictat cate o icoana pe sticla sub indrumarea distinsei profesoare Irina Szemkovics, obiecte cu care s-au intors mandri acasa.
Tot in vederea cunoasterii traditiei maramuresene au confectionat cate o masca traditionala alaturi de maestrul Vasile Sisca din Sacel si au pictat cate o icoana pe sticla sub indrumarea distinsei profesoare Irina Szemkovics, obiecte cu care s-au intors mandri acasa.
Pe aceasta perioada au mai invatat sa faca un gard traditional din nuiele si sa “muruiasca” un perete( a murui inseamna a aplica un start de argila pe peretii unei case traditionale).
S-a vizitat Cimitirul Vesel, unde in prezenta mesterului Dumitru Pop Tincu, sculptorul celebrelor crucii din Sapanata, cei mai indrazneti au verificat modul in care se poate manui dalta si ciocanul.
S-au vizitat muzeele din zona (Muzeul Maramuresului, Memorialul Durerii, Muzeul satului) precum si manastirile de la Sapanta-Peri si Barsana.
Cu aceasta ocazie , tinerii participanti la aceasta tabara au fost familiarizati cu jocul de turca (pe care l-au si jucat) precum si un joc de carti (Muzicando) creat de un grup de tineri sigheteni, organizand un concurs pe aceasta tema si castigand fiecare din participanti cate un pachet de carti destinate acestui joc.
Am facut o excursie la Salina Turda, o escalada pe varful Creasta Cocosului de pe masivul Gutai si am avut parte de multa, multa distractie.
Pe parcursul a 3 zile ni s-au alaturat si tinerii participanti la tabara rotarienilor din Hateg.
Despartirea dupa doua saptamani de tabara s-a facut cu ochii plini de lacrimi si cu promisiunea revenirii cat mai urgent in Romania.
Imagini a acestei reusite tabere se pot viziona pe Facebook la adresa Rotary Camp Romania 2014.
Este de remarcat implicarea in bunul mers al acestei tabere a cluburilor Rotaract si Interact din Sighetu Marmatiei, carora le multumim inca odata pe aceasta cale.
Scubli Horia - past president
Rotary Sighetu Marmatiei Voievodal