APRILIE 2024
 
Dragi prieteni,
 
Începem o nouă lună în Rotary cu o temă care ne oferă ocazia de a reflecta asupra unui subiect sensibil, dar în același timp care ne oferă atât de multă bucurie când în viața fiecărei familii, soția sau partenera de viață devine pentru prima dată mamă și naște un copil. De cele mai multe ori această bucurie nu este umbrită de vreo problemă de sănătate a mamei sau a copilului. Dar nu întotdeauna lucrurile stau așa, iar pentru asta Rotary International dedică, întemeiat, luna aprilie sănătății mamei și copilului.
 
Conform statisticilor, în România se nasc anual aproximativ 170.000 de copii, din care aproximativ 1.000 devin îngeri în primele zile după naștere. Modul în care a fost supravegheată sarcina, problemele de sănătate ale copilului nenăscut sau a mamei care nu au fost identificate la controalele periodice, dar și cazurile de malpraxis din spitale sunt motivele care duc la aceste situații. Alți peste 1.000 de copii se nasc, de exemplu, cu probleme cardiace. Astăzi în România sunt puține centre medicale în care acești copii pot fi operați și integrați în comunitatea în care s-au născut. Unul dintre programele care contribuie semnificativ la reducerea deceselor la copiii cu probleme cardiace este Salvați Inima unui Copil, derulat de mulți ani la nivelul Districtului 2241 România și Republica Moldova și continuat, începând cu acest an de Clubul Rotary Timișoara, prin proiectul Speranța Trăiește în Inimile Copiilor. Până acum sute de copii au fost operați fie în România, fie în străinătate datorită efortului pe care l-au depus colegii noștri și datorită generozității celor care au înțeles să doneze pentru proiect.
 
Din păcate exemplele cu diferite boli ale nou-născuților ar putea continua. M-aș referi în continuare la un alt aspect pe care cluburile din cadrul Districtului 2241 România și Republica Moldova îl pot avea în vedere în această lună. Sănătatea mintală a lăuzei este de multe ori ignorată, pe primul loc fiind evident aspectele de sănătate fizică. Dar semnele unei probleme care se poate traduce mai tărziu în depresie nu trebuie ignorate. Președintele Rotary International, Gordon McInally are în programul său din acest an rotarian obiective foarte clare cu privire la proiectele ce pot fi derulate în domeniul sănătății mintale. Iar sprijinul pe care îl puteți oferi mamelor aflate în dificultate este o temă de proiect. Sunt convins că veți reuși să readuceți sau chiar să creați speranță pentru mamele care reușesc să depășească mai greu nașterea unui copil.
 
Soluțiile sunt la îndemână, dar trebuie să recunoaștem că acestea sunt puse în practică mai anevoios. O mai bună colaborare a clubului Rotary cu organizații care se ocupă special de această problemă poate veni în ajutorul nostru. Sau o colaborare mai strânsă la nivel de autorități.
 
Din punct de vedere organizatoric, la nivel de District avem programat la mijlocul lunii aprilie Seminarul DISTAS, ce se va desfășura la Cluj Napoca. E al doilea eveniment de pregătire, după DTTS și PETS de la Sovata, din martie. Vă recomand să participați pentru a vă pregăti și duce mai departe proiectele cluburilor voastre.
 
Să nu omitem însă faptul că dincolo de pregătirea „tehnică” suntem datori să aruncăm o privire destul de critică asupra a ceea ce avem astăzi la nivel de club. Relațiile de prietenie între membri trebuie să fie unele care să avantajeze derularea unor proiecte, iar unitatea este cuvântul care poate fi cheia succesului. E valabil și în cluburi, dar și la nivel de District. Unitatea și prietenia între membri și cluburi se transferă de la Club la District, și invers, prin acțiunile și gesturile pe care le facem zi de zi. Doar împreună putem să ne asigurăm că valorile pentru care am aderat la Rotary sunt și astăzi actuale și că împreună facem ce e mai bine pentru viitorul nostru.
 
Suntem aici pentru a face bine, pentru a crea speranță în lume. 
 
Putem, vrem, reușim! Împreună!

Cu aleasă prețuire, 
 
Ovidiu Constantin Bunget
District Governor 2023 – 2024
District 2241, România și Republica Moldova
MARTIE 2024
 
Dragi prieteni în Rotary, 
 
Luna martie este dedicată unor activități specifice oarecum calendarului pe care îl traversăm și din punct de vedere al naturii care renaște după câteva luni de toamnă și iarnă. Din păcate, este și momentul în care ajungem să vedem mai des cum nu reușim, noi ca societate, să avem mai multă grijă de mediul înconjurător. Este și motivul pentru care Rotary dedică luna martie acțiunilor care au ca obiectiv protecția mediului, în special a apei, și dacă vreți în strânsă legătură cu asta, proiectelor de igienă.
 
Fără îndoială, mediul înconjurător și modul în care alegem să avem grijă de natura din jurul nostru reprezintă moștenirea pe care o putem livra generațiilor viitoare. Și este la îndemâna noastră să fim mai protectori ș mai atenți cu ceea ce se întâmplă în comunitățile noastre. Gesturile mici pot face uneori diferența și pot atrage alături de noi și alte grupuri. Am spus de multe ori că împreună putem face lucruri furmoase. 
 
La nivelul Districtului 2241 România și Republica Moldova am operaționalizat aria de actiune „Furnizarea apei curate și a sistemelor de salubritate, promovarea igienei” prin intermediul unor acțiuni de conștientizare realizate de multe dintre cluburi și respectiv conferințe în domeniu unde colegul nostru Ilie Vlaicu, Water & Sanitation Resources Group Chair, a avut un rol activ. Vă încurajez să cooptați și membri non-rotarieni ai comunității, un excelent prilej pentru a le arăta ce rol are un club Rotary.
 
La mijlocul lunii februarie am aflat numele Guvernatorului 2026 – 2027. În urma voturilor exprimate de cluburi, Cristian Liviu Ilie, membru al clubului Galați Donaris, a fost desemnat Guvernator al Districtului 2241 pentru mandatul 2026 – 2027. Mult succes, Cristian pe drumul pe care ai pășit!
 
Când citiți pentru prima dată această scrisoare, vineri 1 martie, suntem la Iași unde se desfășoară Seminarul de Membership. Ne întoarcem în capitala Moldovei pentru un eveniment în care dezbatem modul în care putem atrage noi membri, cum îi păstrăm pe cei actuali și ce instrumente avem la dispoziție pentru a comunica și a răspândi mesajul nostru în afara cluburilor Rotary. Le mulțumim anticipat gazdelor noastre de la Iași pentru modul în care au pregătit Seminarul!
 
Și pentru că e o lună în care parcă avem mai multă energie, vă mai aduc la cunoștință de săptămâna Rotaract, care e marcată la nivel de Rotary International în perioada 11 – 17 martie. Vă reamintesc, în luna mai, la București are loc întâlnirea europeană a cluburilor Rotaract – EUCO 2024. Un eveniment care aduce laolaltă peste 800 de rotaractieni din Europa, ce și-au propus să dezbată chestiunile ce privesc dezvoltarea Rotaract, în parteneriat cu Rotary. Iar până la sfârșitul acestei luni, se pot face înregistrări cu discount pentru Convenția Intrenațională Rotary de la Singapore din perioada 25 – 29 mai. Detalii aici: Rotary International Convention
 
Suntem aici pentru a face bine, pentru a crea speranță în lume. 
Putem, vrem, reușim! Împreună!

Cu aleasă prețuire, 
 
Ovidiu Constantin Bunget
District Governor 2023 – 2024
District 2241, România și Republica Moldova
FEBRUARIE 2024
 
Dragi prieteni în Rotary, 
 
Suntem la începutul unei luni foarte importante în calendarul Rotary. La nivel internațional, luna februarie este dedicată acțiunilor de prevenire a conflictelor și de menținere a păcii. Evident, mijloacele pe care le avem la dispoziție sunt cele ale unei organizații neguvernamentale ce pot părea la prima vedere insuficiente pentru atingerea unor obiective atât de ambițioase. Dar, Rotary are la dispoziție vocile a peste 1,4 milioane de membri în 45.000 de cluburi care pot vorbi argumentat despre asta și pot propune în spațiul public soluții prin intermediul proiectelor pe care le dezvoltă în comunitățile lor. O lume ideală este una fără conflicte, sub orice formă! Din păcate nu trăim într-o lume ideală și trebuie să facem tot ce ne stă în putință pentru a face o lume mai bună.
 
Februarie este și luna în care aniversăm ziua Rotary International. 23 februarie 1905 este data la care Paul Harris a organizat ceea ce astăzi este recunoscută ca fiind prima întâlnire Rotary. La Chicago, i-a avut alături pe Gustavus Loehr, Silvester Schiele și Hiram Shorey. Rotary District 2241 va marca Ziua Rotary printr-un eveniment organizat la Timișoara, pe 23 februarie, care își propune să ofere o imagine de ansamblu a ceea ce înseamnă astăzi Rotary în România și Republica Moldova. Tot atunci vom celebra 95 ani de activitate Rotary în România și vom realiza ceremonia de chartare a Clubului Rotary Timișoara 2023. Vă invităm alături de noi.
 
Fiecare club poate organiza diverse evenimente care să marcheze această zi. Iată câteva sugestii: organizați împreună cu membrii clubului 119 ore de voluntariat în săptămâna 19 – 25 februarie, contribuiți la publicarea în media locală a unui bilanț a acțiunilor voastre din ultimul an, organizați întâlniri cu reprezentanții autorităților locale în care să le prezentați sprijinul pe care l-ați oferit comunității și nu în cele din urmă, marcați aniversarea la întâlnirea de club cu un tort marca Rotary. La mulți ani, Rotary International!
 
La nivel de District 2241 România și Republica Moldova, în luna februarie, va fi organizată, la Covasna, întâlnirea Comitetului Districtual și a Asistenților de Guvernator, în perioada 16 – 18 februarie. Aici vom cunoaște și numele Guvernatorului desemnat pentru mandatul 2026 – 2027, alegerile pentru această poziție fiind în derulare. Vă invităm la Covasna pentru a ne bucura împreună de ceea ce am reușit să facem până acum în acest an rotarian.
 
Suntem aici pentru a face bine, pentru a crea speranță în lume. 
Putem, vrem, reușim! Împreună!

Cu aleasă prețuire, 
 
Ovidiu Constantin Bunget
District Governor 2023 – 2024
District 2241, România și Republica Moldova
IANUARIE 2024
 
Dragi prieteni în Rotary, 
 
La mulți ani!
 
Vă doresc în primul rând un An Nou cu multă sănătate și cu împliniri. Să vă bucurați de familie și de cei dragi.
 
Știu că mulți dintre voi vă gândiți și la prietenii în Rotary, așa cum mi s-a întâmplat și mie zilele acestea. Am răspuns la sute de mesaje și apeluri de la colegi și prieteni în Rotary și m-am bucurat de urările fiecăruia. Vă mulțumesc tuturor pentru gândul bun!
 
Datorită vizitelor in cluburi, am avut ocazia să ma întâlnesc în ultimele șase luni cu foarte mulți dintre voi. Vă simt pe fiecare aproape și știu că împreună putem face lucruri frumoase pentru comunitățile noastre. Dincolo de toate provocările de zi cu zi putem, în continuare, să ne bucurăm de oportunitatea imensă pe care Rotary ne-o oferă: să servim mai presus de sine și în același timp să formăm un grup unit de prieteni.
 
Rotary dedică luna ianuarie serviciului vocațional. Ne referim aici la angajamentul personal pe care fiecare rotarian îl face în momentul accederii în club. Expertiza prin prisma vocației sau a profesiei pe care o aduce în grup este explicată pe larg, odată cu caracteristicile unor standarde etice înalte. Este un bun prilej de a le arăta celor mai tineri din jurul nostru cum pot să își construiască o carieră având la bază, evident, solide cunostințe și experiențe de viață. Este de altfel și rolul unor programe de susținere a tinerei generații, prin cursuri de orientare în carieră care se desfășoară în zeci de școli din România sub egida Rotary (ex. platforma https://ytm.ro/). Vă încurajez să organizați mai multe dezbateri pe aceste teme la nivel de club, să cunoașteți mai bine valoarea fiecărui coleg și din perspectiva vocației sau a profesiei sale.
 
Între timp, la Orlando, noii Guvernatori Rotary ajung și ei să se cunoască mai bine și să își adune forțele pentru a lucra având același obiectiv: să facem o lume mai bună. Rotary International Assembly se desfășoară în perioada 7 – 11 ianuarie și pot spune din experiența trăită acum un an că este un eveniment cu adevărat copleșitor. Așteptăm cu nerăbdare tema anului 2024 – 2025, pentru a fi mai conectați la strategia Rotary.
 
Și la nivel de District suntem în faza de creionare a viitorului. Suntem în plin proces de alegere a Guvernatorului 2026-2027, un proces pe care mi-l doresc corect și transparent. Rezultatul, indiferent de persoana nominalizată, trebuie să ne aducă un mesaj de unitate și prietenie, așa cum este caracterizată minunata noastră organizație.
 
Suntem aici pentru a face bine, pentru a crea speranță în lume. 

Putem, vrem, reușim! Împreună!

Cu aleasă prețuire, 
 
Ovidiu Constantin Bunget
District Governor 2023 – 2024
District 2241, România și Republica Moldova
DECEMBRIE 2023
 
Dragi prieteni în Rotary, 
 
Rotary dedică luna decembrie prevenției și tratamentului diferitelor afecțiuni care ajung să se manifeste în diversele comunități. Acolo unde Rotary are o structură, club Rotary, Rotaract sau Interact sunt programate diverse evenimente și sunt evidențiate eforturile pe care le facem pentru a veni în sprijinul celor aflați în nevoie. Anul acesta, 2023 – 2024, președintele Gordon McInnaly a vorbit în nenumărate rânduri despre sănătatea mintală, o problemă care ajunge să fie luată tot mai des în calcul în societatea pe care o avem, indiferent de țară sau continent. Nu trebuie să ne ferim să vorbim deschis despre asta, în ideea de a preveni o situație pe care nimeni nu și-o dorește, și anume o societate cu oameni care ajung să uite să fie fericiți. 
 
La nivel de District 2241, luna decembrie este una foarte bogată în evenimente. Astăzi, 1 Decembrie, când citiți mesajul meu, suntem la Alba Iulia, la Seminarul de Leadership. Un excelent prilej de a discuta pe marginea mesajelor pe care le-am primit de la Gordon McInnally și John Hewko la Institutul Rotary desfășurat la București. Mesaje care arată că suntem un District puternic, cu realizări deosebite, care se datorează în primul rând modului în care noi rotarienii din Districtul 2241 România și Republica Moldova am învățat să colaborăm în anii petrecuți în Rotary. Am învățat că unitatea și prietenia ne pot oferi șansa uriașă de a face bine împreună și de a clădi un viitor frumos pentru comunitățile din cele două țări.
 
În perioada următoare vom începe prima etapă pentru alegerile la nivel de District, și anume desemnarea Guvernatorului care ne va reprezenta în mandatul 2026 – 2027. Procedura de selecție o cunoașteți deja, iar prin intermediul Secretariatului vor fi transmise informațiile necesare. Îmi doresc o competiție corectă în alegerea Guvernatorului Nominalizat Desemnat! 
 
Luna decembrie este și despre a dărui! Vom avea foarte multe ocazii în care vom reuși să alinăm în vreun fel suferințele unor adulți și copii cu probleme. Sau vom premia un an de muncă a unor elevi care au înțeles că excelența este una dintre căile prin care se pot dezvolta. Pentru fiecare suflet pe care încercăm să îl vindecăm prin vreun proiect Rotary, putem aprinde o stea în bradul de Crăciun. Și, imaginându-ne, să credem că e o dorință pentru mai bine. 
 
Să nu ezităm să ne bucurăm în club de ceea ce am realizat. Îi vom felicita pe colegii noștri care s-au remarcat și să facem un plan pentru ceea ce urmează în 2024. Plecând de la aceeași idee: unitate și prietenie. Două valori la care țin foarte mult și care s-au dovedit în timp ca fiind câștigătoare în menținerea unui District 2241 România și Republica Moldova care a ajuns să fie foarte bine apreciat pe întreg mapamondul. 
 
Suntem aici pentru a face bine, pentru a crea speranță în lume. 

Putem, vrem, reușim! Împreună!

Cu aleasă prețuire, 
 
Ovidiu Constantin Bunget
District Governor 2023 – 2024
District 2241, România și Republica Moldova
NOIEMBRIE 2023
 
Dragi prieteni în Rotary, 

Sunt încă sub imperiul sentimentelor puternice pe care le-am trăit alături de mulți dintre cei care citiți aceste rânduri, la Institutul Rotary desfășurat în octombrie, la București. A fost un excelent prilej de învățare, socializare și networking între prieteni în Rotary. Prezența în capitala României a președintelui Rotary International, Gordn McInally și a numeroși lideri mondiali ai Rotary ne-a oferit o perspectivă diferită asupra ceea ce este astăzi Rotary. O organizație puternică, bine reprezentată la nivel international, un cadru perfect pentru a susține un ideal valabil de peste 100 de ani: A servi mai presus de sine. 

„Dragostea este puterea de care avem nevoie pentru a schimba lumea. Împreună putem crea speranță în lume și în comunitățile noastre” a spus Gordon Mcinally, la București. 

Organizarea de către Districtul 2241 România și Republica Moldova a Institutului Rotary și a evenimentelor conexe desfășurate la București a fost un efort comun al echipei coordonate de Daniel Tănase, Institute Chair. Îi mulțumesc lui Daniel, așa cum le mulțumesc tuturor voluntarilor rotarieni și rotarctieni ce ne-au oferit sprijinul. Mulțumiri se îndreaptă și către cluburile care au susținut și financiar organizarea Institutului.

A fost un eveniment care cu siguranță va rămâne în cartea de istorie a District 2241 România și Republica Moldova.

Iar viața Districtului continuă, cu o lună în care ne concentrăm activitățile pe Fundația Rotary. 

Luna noiembrie este dedicate Fundației Rotary și activităților pe care această entitate distinctă în organigrama Rotary le alocă diverselor obiective. Pentru a pregăti această lună, Rotary marchează la finalul lunii octombrie ziua EndPolio, cel mai important program pe care Fundația Rotary l-a derulat vreodată. Un success răsunător prin eradicarea poliomielitei la nivel mondial, cu foarte puține excepții în Afganistan și Pakistan. Cum a fost posibil? Prin implicarea fiecărui rotarian care a donat pentru EndPolio și printr-un mecanism administrativ și logistic impresionant care a asigurat finanțarea vaccinurilor destinate țărilor care nu și le permit. De exemplu, știați că o donație de 3 lei (60 de cenți) poate proteja un copil de poliomielita? 

Dar Fundația Rotary are și alte programe în derulare. Alte exemple: o donație de 230 de lei (50 USD) poate asigura apă curată și luptă astfel împotriva bolilor ce sunt transmise de apa infestată; o donație de 2300 de lei (500 USD) ajută la lansarea unei campanii antybulling și la asigurarea unui mediu sigur pentru copii. Aș putea continua cu Global Grant-urile pe care Fundația le acordă în baza donațiilor cluburilor și care sprijină implementarea unor proiecte de amploare la nivel de District, inclusiv în România și Republica Moldova. Toate aceste aspecte au fost discutate în cadrul Seminarului Fundației, desfășurat la sfârșitul lunii octombrie, la Timișoara, în cadrul unui program de excepție care a inclus vizitarea expoziției Brâncuși (Muzeul Național de Artă din Timișoara și vizionarea, în premieră absolută, a operetei Grüsst mein Banat, (Opera Națională din Timișoara). 

Suntem aici pentru a face bine, pentru a crea speranță în lume. 

Putem, vrem, reușim! Împreună!

Cu aleasă prețuire, 
 
Ovidiu Constantin Bunget
District Governor 2023 – 2024
District 2241, România și Republica Moldova
OCTOMBRIE 2023
 
Dragi prieteni în Rotary,
 
Suntem la începutul unei luni care ne va oferi atât de multe provocări în Rotary. La nivel internațional, tema aleasă pentru luna octombrie aduce în atenția noastră dezvoltarea comunităților, cu un accent pe segmentul economic. Sunt atât de multe proiecte care pot oferi șansa ca anumite categorii din cadrul comunităților în care ne desfășurăm activitatea să se poată auto-susține, odată cu implementatea unui proiect Rotary. Trebuie să fie unul dintre obiectivele noastre, acela de a oferi perspective pentru viitorul sustenabil al comunităților noastre. 

Evenimentele care sunt programate să se desfășoare în luna octombrie la nivelul Districtului 2241 vin să acopere și provocările pe care ni le oferă tema despre care am amintit mai devreme. Iar, Institutul Rotary care se va desfășura la București, între 16 – 22 octombrie, este poate cea mai bună dovadă că Rotary unește comunități pentru a atinge obiective care privesc bunăstarea membrilor acestor comunități. Președintele Rotary International, Gordon McInally va fi alături de noi și de cei peste 300 de rotarieni din România, Republica Moldova și alte câteva țări din regiunea noastră. Vă puteți încă alătura lor, pentru a trăi o experiență memorabilă. Lista speakerilor și programul complet este disponibil aici: www.institutebucharest.com

World Polio Day este un alt moment extrem de important pentru orice rotarian. Sprijinul oferit de fiecare membru al vreunui club Rotary face posibil ca astăzi să vorbim de eradicarea poliomelitei la nivel mondial. Vaccinurile achiziționate din sumele donate către Fundația Rotary ajung la sute de mii de copii din țări care nu au în mod normal posibilitatea de a-și imuniza noua generație. Și pentru că astăzi, la nivel mondial, există doar câteva cazuri izolate este pentru că ați înțeles misiunea pe care v-ați asumat-o odată cu apartenența la Rotary. Este poate cel mai bun exemplu prin care tema anului 2023 – 2024, Create Hope in the World, se poate aplica la nivelul cluburilor, prin intermediul unor acțiuni de conștientizare a importanței campaniei de vaccinare EndPolio. 
 
Și închidem seria de mari evenimente ale lunii octombrie cu Seminarul Fundației Rotary,  programat să se desfășoare între 27 – 28 octombrie 2023, la Timișoara. Va fi un eveniment care ne oferă tuturor un update necesar despre modul în care pot fi derulate proiectele sprijinite de Fundația Rotary și cum putem accesa fonduri internaționale pentru cluburile din District 2241. 

Este evident că prin astfel de momente reușim să fim mai aproape de beneficiarii proiectelor noastre și să înțelegem nevoile pe care le au si pe care le putem acoperi odată cu aplicarea unui proiect. Nu uitați, suntem aici pentru a face bine, pentru a crea speranță în lume. 

Putem, vrem, reușim! Împreună!
 
Cu aleasă prețuire, 
 
Ovidiu Constantin Bunget
District Governor 2023 – 2024
District 2241, România și Republica Moldova
SEPTEMBRIE 2023
 
Dragi prieteni în Rotary,
 
După o lună pe care majoritatea dintre noi am dedicat-o vacanței și timpului petrecut alături de familie și prieteni, începem să revenim la activitățile cotidiene, profesionale. În același timp, noi rotarienii, suntem deja ancorați în ceea ce înseamnă anul rotarian 2023 – 2024 și acțiunile pe care le avem în vedere pentru următoarele luni. Obiectivul este unul foarte ambițios, programele și proiectele cluburilor sunt derulate pentru a crea speranță în lume.
 
Rotary dedică luna septembrie educației de bază și alfabetizării. Este momentul perfect pentru a aloca timp în vederea identificării unor proiecte care să vină în sprijinul unor comunități în cadrul cărora este nevoie de acțiuni concrete pentru a îmbunătăți actul educațional. Experiența ultimilor ani ne-a arătat că nu putem schimba „sistemul”, așa cum este general definit. Dar programele Rotary pot face ca viața elevilor/studenților și a cadrelor didactice să fie îmbunătățită. Aceeași experiență a ultimilor ani ne arată că, în acest mod, lucrurile se pot mișca și într-adevăr, punctual, să se schimbe în bine. De aceea vă încurajez să identificați astfel de comunități, să scrieți proiecte și să le implementați.
 
Rotary District 2241, România și Republica Moldova va continua să sprijine cu resurse financiare cluburile din cele două țări pentru implementarea unor proiecte în domeniul educației. Domeniile de aplicare sunt evident diverse, iar provocările pe care le trăim zilele acestea ne arată că nu este suficient ca un copil să știe să scrie și să citească. Are nevoie de îndrumare, consiliere, de empatie, de înțelegere a problemelor cu care se confruntă și de explicare a necunoscutelor pe care le întâlnește zi de zi. Pentru a avea adulți sănătoși și membri de bază ai comunităților noastre este foarte important să îi ajutăm acum pe copii să fie bine educați.
 
În următoarele zile vom lansa oficial regulamentul și modalitățile prin care pot fi accesate fondurile pentru astfel de proiecte. Echipa Districtului are responsabilitatea de a aduna feedback din partea cluburilor, pentru a avea un tablou cât mai concret pentru acțiunile noastre în acest domeniu.
 
Ne pregătim și pentru primul mare eveniment districtual. Seminarul Fundației Rotary este programat să se desfășoare între 27-28 octombrie 2023, la Timișoara. Va fi un eveniment deosebit care ne oferă tuturor un update necesar despre modul în care pot fi derulate proiectele sprijinite de Fundația Rotary și cum putem accesa fonduri naționale și internaționale pentru cluburile din District 2241. În curând vor fi publicate detaliile organizatorice.
 
În ceea ce mă privește, în luna septembrie am programate vizite la cluburi din District și abia aștept întâlnirea cu prietenii noștri rotarieni. Suntem aici pentru a face bine, pentru a crea speranță în lume.

Putem, vrem, reușim! Împreună!
 
Cu aleasă prețuire, 
 
Ovidiu Constantin Bunget
District Governor 2023 – 2024
District 2241, România și Republica Moldova
AUGUST 2023
 
Dragi prieteni în Rotary,
 
În mandatul 2023 – 2024, Rotary International dedică luna august conceptului de Membership and New Club Development. Este un excelent prilej de a discuta despre succesele pe care le-am înregistrat la nivelul clubului și despre modul în care putem celebra clubul din care facem parte, membrii acestuia și binele pe care îl facem pentru comunitățile noastre, dar și la nivel internațional. Ne putem gândi la ce recomandări putem face pentru a atrage noi membri, din rândurile prietenilor noștri și din comunitatea în care ne desfășurăm activitățile profesionale. Un plan, cu obiective și termene cât mai clare este de mare ajutor, la fel cum o strategie de implementare este imperios necesară. Rezultatele pe care le așteptăm vor îmbunătăți activitatea clubului și vor oferi siguranța continuării unor proiecte, prin aportul unor noi resurse de timp și financiare. 
 
#WeAreRotary
 
Utilizând acest hastag, vă încurajez să publicați pe rețelele de socializare publice, cele interne și orice altă formă de comunicare utilizați, fotografii și materiale video care să ofere o perspectivă a ceea ce faceți în comunitate. Să arătăm impactul pozitiv pe care Rotary îl face posibil la nivel mondial. Nu vă limitați la a împărtăși experiențe doar la nivel local sau de District. Utilizați canalele deja stabilite cu alte cluburi înfrățite la nivel internațional și arătați-le ce înseamnă Rotary pentru voi. Eradicarea poliomelitei, apă curată pentru comunități vulnerabile, îmbunătățiri la nivelul comunității, oferirea de burse pentru următoarele generații, într-un cuvânt acțiuni care au scopul general de a face bine în lume.
 
Mai sunt și alte căi prin care să arătați de ce este Rotary capabil. Alegeți ce credeți că vi se potrivește mai bine!

În prima lună a mandatului am avut șansa de a interactiona cu mulți dintre prietenii noștri în Rotary din District 2241. Vizitele de club din Republica Moldova și România, discuțiile pe care le-am purtat cu rotarieni, rotaractieni și interactieni mi-au confirmat direcția bună pe care o avem în momentul de față. Există dorință de a implementa proiecte multianuale și de a demara noi colaborări la nivel local cu autoritățile ce pot sprijini acțiunile noastre. M-am bucurat să văd că există speranța de care avem nevoie pentru a depăși unele momente dificile și de a ne bucura împreună de spiritul Rotary. Voi continua să fiu în mijlocul vostru în cadrul evenimentelor pe care le organizați și la vizitele de club, voi continua să îmi pun la dispoziție experiența în Rotary pentru a face bine, pentru a crea speranță în lume. 

Putem, vrem, reușim! Împreună!

 
Cu aleasă prețuire, 
 
Ovidiu Constantin Bunget
District Governor 2023 – 2024
District 2241, România și Republica Moldova
IULIE 2023
 
Dragi prieteni în Rotary,
 
Veți regăsi în rândurile care urmează primul mesaj în calitate de Guvernator al District 2241, România și Republica Moldova din noul an rotarian, 2023-2024. Am avut privilegiul de a vă cunoaște mai bine în ultimul an și jumătate, odată cu nominalizarea mea ca Guvernator de către cluburile din District. A fost o experiență deosebită și un proces a cărui eficiență am înțeles-o pe deplin.
 
Sunteți minunați, dedicați, implicați, oferiți valoare în comunitățile voastre și aduceți multă speranță celor din jurul vostru. De acum, vom continua să o generăm împreună și, alături de rotarienii din întreaga lume, nu vom face altceva decât vom pune în operă tema anului, un dar de suflet pentru toți cei care au nevoie - acela de a Crea speranță în lume.
 
Un gând de mulțumire și recunoștință se îndreaptă către IPDG, Florin Mărginean pe care îl felicit pentru excelenta sa activitate. Îl asigur că voi miza pe continuitate și voi duce mai departe proiectele de referință din mandatul 2022 - 2023. Am stocat destul de multă energie în anul care s-a încheiat și ne vom strădui să o folosim cât mai bine în ceea ce ne-am propus. Vom continua să susținem educația, cea mai bună investiție, cea mai sigură și cea care are dobânda cea mai mare.
 
Rotary International dedică luna iulie 2023 unui subiect destul de sensibil, Sănătatea Mamei și a Copilului. Vă încurajez să aveți în activitățile cluburilor din această lună proiecte care să vizeze acest subiect și să sprijinim în special categoriile vulnerabile.
 
Dragi prieteni,
 
Timișoara este orașul libertății, locul care a generat constant în existență ideea de diversitate, de prietenie, de ideal. Astăzi este Capitală Europeană a Culturii, iar sloganul programului este un imbold, prin care se transmite fiecărui om, cu toată convingerea: Luminează orașul prin tine! Noi, rotarienii facem asta, lumina fiind pentru noi faptele bune care vin din fiecare proiect pe care îl derulăm în cluburile Districtului. Să continuăm să generăm împreună, de-o parte și de alta a Prutului, frați, prieteni, rotarieni, fapte bune, să dăruim lumină, să creăm speranță în comunitățile noastre, să creăm speranță în lume, să ducem mai departe menirea Rotary.
 
Putem, vrem, reușim!
 
Împreună!
 
Cu aleasă prețuire,
 
Ovidiu Constantin Bunget
District Governor 2023 – 2024
District 2241, România și Republica Moldova
Aprilie 2024
L J L M F S D
01
02
03
04
07
08
09
10
11
15
16
17
18
19
21
22
23
24
25
26
27
28
30
01
02
03
04
05